فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 92 (آبان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه ربیعی، نیما قربانی*، لیلی پناغی صفحات 925-934
    زمینه

    پژوهش های متعددی به بررسی رابطه مکانیسم های دفاعی و وضعیت سلامت جسمانی و روانی پرداخته اند. اما پیرامون رابطه سرکوبی هیجانی و خودمهارگری با نشانه های بیماری شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه پردازش و سرکوبی هیجانی و نیز خودمهارگری با نشانه های بیماری و تمایز نوع رابطه آنهاست.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش تمامی کاربران تلگرام ساکن تهران در پاییز 1396 بود. نمونه این پژوهش 250 کاربر تلگرام ساکن تهران (145 زن و 105 مرد) در پاییز 1396 بودند که به روش نمونه گیری در دسترس پرسشنامه های سازش یافتگی واینبرگر (1990)، پردازش هیجانی بیکر (2010)، خودمهارگری تانگنی (2004) و خودسنجی نشانه های بیماری بارتون (1989) را تکمیل کردند. در نهایت داده های مطالعه حاضر با استفاده از روش های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که نشانه های بیماری با بازداری و دفاعی بودن و نیز خودمهارگری رابطه معکوس و با پریشانی، فرونشانی، هیجانات تنظیم نشده، تجربه هیجانی ضعیف، علایم هیجانات پردازش نشده و اجتناب رابطه مستقیم دارد (0/01 >P). سه زیرمقیاس تجربه هیجانی ضعیف، علایم هیجانات پردازش نشده و پریشانی دارای قدرت پیش بینی کنندگی نشانه های بیماری اند (0/01 >P).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش بر رابطه اخلال در پردازش هیجانی و نشانه های بیماری صحه گذاشتند و نقش سرکوبی و خودمهارگری با توجه به ساختار معنایی آنها مورد بحث قرار گرفتند. مثبت بودن رابطه دو زیرمقیاس بازداری و دفاعی بودن و نیز خودمهارگری با نشانه های بیماری حاکی از این است که تمایز سرکوبی از خودمهارگری تنها با استفاده از مقیاس های خودگزارشی امکان پذیر نیست.

    کلیدواژگان: سرکوبی، پردازش هیجانی، خودمهارگری، نشانه های بیماری
  • سعید پورنقاش تهرانی*، زهرا حسین زاده، هادی بهرامی احسان صفحات 935-944
    زمینه

     مطالعات متعددی به پیش بینی افسردگی، اضطراب ،  تنیدگی  و بررسی ابعاد شخصیت در افراد وابسته به مواد پرداخته اند. اما  پیش بینی وابستگی به نیکوتین بر اساس افسردگی، اضطراب و تنیدگی؛ بررسی اثر تعدیلی ابعاد شخصیت مغفول مانده است. 

    هدف

    تبیین وابستگی به نیکوتین بر اساس نقش اضطراب، افسردگی و تنیدگی، و ارزیابی اثر تعدیلی ابعاد شخصیت بود. 

    روش

    پژوهش از نوع توصیفی مقطعی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان پسر دانشگاه تهران در سال 1398 بود که از میان آنان، 200 نفر به صورت در دسترس به عنوان انتخاب شده و در دو گروه سیگاری و غیرسیگاری مورد بررسی قرار گرفتند. ابزارهای سنجش، عبارت بودند از: مقیاس نشانگان وابستگی به نیکوتین (NDSS)(شیفمن و همکارا، 2004)، پرسشنامه افسردگی، اضطراب و تنیدگی (DASS-21)(لاویبوند، 1995) و پرسشنامه سرشت و منش کلونینجر TCI-56))(کلونینجر، 1987). داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیری و تحلیل رگرسیون لجستیک بررسی شدند.

    یافته ها

    اثر میانجی ابعاد شخصیت معنادار بود (0/001p<). تفاوت تنیدگی بین دو گروه، با مولفه های شخصیتی خودهدایت مندی، پشتکار و آسیب گریزی تعدیل می شود، و تفاوت افسردگی، با خودهدایت مندی و پاداش وابستگی؛ و تفاوت اضطراب با خودهدایت مندی نیز معنادار بود (0/01p<).

    نتیجه گیری

    کسانی که دارای ابعاد شخصیتی خودهدایت مندی پایین، پشتکار و آسیب گریزی بالا هستند، بیش از دیگران به مصرف سیگار گرایش و وابستگی پیدا می کنند.

    کلیدواژگان: وابستگی به نیکوتین، شخصیت، اضطراب، افسردگی، تنیدگی
  • جواد سید جعفری*، احمد برجعلی، شاهین شرافتی، مهدی پناهی، تاجماه دهناشی لاطان، سعیده عبودیت صفحات 945-956
    زمینه

    مطالعات متعددی به بررسی اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت، تاب آوری و امید به زندگی پرداخته اند. اما پژوهشی که به بررسی اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت بر میزان تاب آوری و امید به زندگی افراد مبتلابه دیابت نوع 2 پرداخته باشد مغفول مانده است.

    هدف

    تعیین اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت بر میزان تاب آوری و امید به زندگی افراد مبتلابه دیابت نوع 2 بود.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری را در این پژوهش کلیه بیماران مبتلابه دیابت نوع دو تشکیل می دادند که در سال 1398 به مرکز مشاوره روان یار مراجعه کرده بودند. حجم نمونه پژوهش حاضر شامل 30 نفر که 15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه گواه با روش نمونه گیری در دسترس در نظر گرفته شد. ابزار مورد استفاده طرح درمانی گیلبرت (2014)، مقیاس امیدواری اشنایدر (1991) و مقیاس تاب آوری کونور - دیویدسون (2003) بود. داده ها با تحلیل کوواریانس چند متغیره تحلیل شد.

    یافته ها

    درمان متمرکز بر شفقت بر میزان تاب آوری و امید به زندگی افراد مبتلا به دیابت نوع دو تاثیر معنادار داشت (0/05 <p).

    نتیجه گیری

    بیمارانی که در جلسات درمانی متمرکز بر شفقت شرکت کرده بودند تاب آوری بیشتر و امید به زندگی بیشتری داشتند.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، تاب آوری، امید به زندگی، دیابت نوع 2
  • مهدی ایمانی*، مریم دهقان صفحات 957-966
    زمینه

    مطالعات متعددی به بررسی سبک های دفاعی، ناگویی هیجانی و طرحواره های ناسازگار و ارتباط این متغیرها با یکدیگر پرداخته اند، اما پژوهشی که به مقایسه سبک های دفاعی، ناگویی هیجانی و طرحواره ناسازگار در افراد مبتلا به آسم و افراد بهنجار پرداخته باشد مغفول مانده است.

    هدف

    مقایسه سبک های دفاعی، ناگویی هیجانی و طرحواره ناسازگار در افراد مبتلا به اختلال آسم و افراد بهنجار بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع علی - مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی افراد مبتلا به آسم که در فصل بهار و تابستان سال 1398 به کلینیک های رازی و طب کار در شهر یزد مراجعه کرده بودند و همچنین افراد شاغل در کلینیک ها و اعضای خانواده افراد مبتلا به آسم بود. تعداد 100 فرد مبتلا به آسم و 100 فرد بهنجار با دامنه سنی 38 تا 62 سال به صورت نمونه گیری دردسترس و هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارتند از: پرسشنامه سبک های دفاعی اندروز و همکاران (1993)، مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (1994) و پرسشنامه طرحواره یانگ (1998). تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیره انجام شد. یافته ها: بین افراد مبتلا به آسم و افراد بهنجار در سبک دفاعی رشد نایافته، ناگویی هیجانی و طرحواره ناسازگار تفاوت معناداری وجود دارد (0/01 >p).

    نتیجه گیری

    سبک دفاعی رشد نایافته، ناگویی هیجانی و طرحواره های ناسازگار منجر به افزایش احتمال ابتلا به اختلال آسم می شوند.

    کلیدواژگان: سبک های دفاعی، ناگویی هیجانی، طرحواره ناسازگار، آسم
  • طیبه موسوی، رضا پورحسین*، محمدعلی بشارت، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 969-980
    زمینه

    مطالعات متعددی به پیش بینی سازگاری با سرطان و بررسی سبک های دلبستگی، سخت کوشی و حمایت اجتماعی در بیماران مبتلا به سرطان پرداخته اند. اما پژوهشی که به پیش بینی سازگاری با سرطان در محیط خانوادگی براساس سبک های دلبستگی، سخت کوشی و حمایت اجتماعی پرداخته باشد مغفول مانده است.

    هدف

    پیش بینی سازگاری با سرطان در محیط خانوادگی براساس سبک های دلبستگی، سخت کوشی و حمایت اجتماعی بود.

    روش

    پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه مردان و زنان 68-18 سال مبتلا به سرطان مراجعه کننده به کلینیک انکولوژی در سال 97-96 شهر اصفهان بودند. تعداد 203 بیمار مبتلا به سرطان که تحت درمان های پزشکی و در مرحله تحت شیمی درمانی بودند، به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش عبارت بود از: پرسشنامه های سبک های دلبستگی هازن و شیور (1987)، پرسشنامه سخت کوشی (بارتون، اورسانو، رایت و اینگراهام، 1989)، پرسشنامه حمایت اجتماعی (زیمت و دالم، 1988) و پرسشنامه سازگاری روانی - اجتماعی با بیماری ها (دروگتیس و دروگتیس، 1990). تحلیل داده ها با استفاده از روش های ضرایب همبستگی پیرسون، تحلیل های رگرسیون سلسله مراتبی انجام شد.

    یافته ها

    سازگاری با سرطان در محیط خانوادگی توسط متغیرهای سخت کوشی، سبک های دلبستگی و حمایت اجتماعی قابل پیش بینی است و سخت کوشی، سبک دلبستگی ایمن و حمایت اجتماعی در سازگاری با سرطان همبستگی مثبت و معناداری داشت (0/05 <P).

    نتیجه گیری

    سخت کوشی، دلبستگی ایمن و حمایت اجتماعی، منابع مهم سازگاری با سرطان در محیط خانوادگی بودند.

    کلیدواژگان: سازگاری با سرطان، سخت کوشی، سبک های دلبستگی، حمایت اجتماعی
  • علی محمدزاده*، اکبر رضایی، لیدا رستمی صفحات 981-990
    زمینه

    مطالعات متعددی به بررسی صفات پارانویید، اسکیزوتایپی، اضطراب اجتماعی و حل مساله اجتماعی پرداخته اند، اما پژوهشی که به بررسی  رابطه صفات پارانویید و اسکیزوتایپی با اضطراب اجتماعی و حل مساله اجتماعی در بین دانشجویان  پرداخته باشد مغفول مانده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین صفات پارانویید و اسکیزوتایپی با اضطراب اجتماعی و حل مساله اجتماعی در بین دانشجویان انجام شد.

    روش

    روش تحقیق از نوع همبستگی بود. در این تحقیق 387 نفر دانشجوی دانشگاه پیام‎نور تبریز با استفاده از روش نمونه‎گیری تصادفی طبقه‎ای انتخاب شدند. پرسشنامه‎های پژوهش شامل مقیاس های پارانویید گرین و همکاران (2008)؛ اسکیزوتایپی کلاریج و بروکز (1984)؛ توانایی حل مساله دروزیلا و همکاران (2002) و اضطراب اجتماعی کانور و همکاران (2000) بود. داده‎ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه همزمان مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد صفات اسکیزوتایپی با حل منطقی مساله و صفات پارانویید با جهت‎گیری مثبت و حل منطقی مسئله رابطه منفی معنی‎دار دارند (0/01>P). همچنین صفات پارانویید و اسکیزوتایپی با جهت گیری منفی، سبک برانگیختگی، سبک اجتنابی و مولفه‎های اضطراب اجتماعی رابطه مثبت‎ معنی‎دار دارد (0/01>P). نتایج رگرسیون هم‎زمان نشان داد که متغیرهای پیش بین اضطراب اجتماعی و حل مساله اجتماعی به ترتیب 46 درصد و 17 درصد واریانس صفات پارانویید و اسکیزوتایپی را پیش‎بینی می‎کند.

    نتیجه گیری

    صفات پارانویید و اسکیزوتایپی می توانند اضطراب اجتماعی را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: پارانوئید، اسکیزوتایپی، حل مساله اجتماعی، اضطراب اجتماعی
  • میترا عسگری گرمی، بیوک تاجری*، طهمورث آقاجانی صفحات 991-998
    زمینه

    مطالعات متعددی پیرامون مشکلات روانی و مهارت های ارتباطی افراد دارای حیوان خانگی انجام شده است، اما پژوهشی که به  مقایسه شادکامی، سلامت روانی و مهارت های ارتباطی در افراد دارای حیوان خانگی و بدون حیوان خانگی پرداخته باشد مغفول مانده است. بررسی پیامدهای روانی نگهداری حیوانات و همچنین بررسی صفات شخصیتی این افراد از اهمیت خاصی برخوردار است. زندگی کردن با حیوان خانگی بر متغیرهای روانشناختی مثل شادکامی، سلامت روانی و مهارت های ارتباطی چه تاثیری می تواند داشته باشد؟

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه شادکامی، سلامت روانی و مهارت های ارتباطی در افراد دارای حیوان خانگی و بدون حیوان خانگی انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع علی - مقایسه ای بود. از جامعه آماری تمامی افراد دارای حیوان خانگی و افراد بدون حیوان خانگی شهر تهران تعداد 180 نفر به روش در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامه های پژوهش که شامل پرسشنامه شادکامی آرگایل و مارتین (1989)، سلامت روان عمومی گلدبرگ (1972) و مهارت های ارتباطی بارتون (1999) بود در بین نمونه های پژوهش پخش شد و داده ها با استفاده از تی مستقل و تحلیل واریانس تحلیل شد.

    یافته ها

    تفاوت معناداری بین گروه دارای حیوان خانگی و گروه بدون حیوان خانگی در متغیرهای شادکامی، سلامت روانی و مهارت های ارتباطی مشاهده شد که این تفاوت به نفع گروه بدون حیوان خانگی بود (0/001 ≤P).

    نتیجه گیری

    افرادی که بدون حیوان خانگی زندگی می کنند، شادکامی، سلامت روانی و مهارت های ارتباطی بیشتری نسبت به افرادی که با حیوان خانگی زندگی می کنند، دارند.

    کلیدواژگان: شادکامی، سلامت روان، مهارت های ارتباطی، افراد دارای حیوان خانگی
  • اقدس موسوی، فریبرز درتاج*، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 999-1010
    زمینه

    پژوهشگران به بررسی روابط بین تاثیر خودتنظیمی هیجانی با انگیزش تحصیلی پرداخته اند، اما الگوی علی روابط بین تنظیم شناختی هیجان، پایگاه اجتماعی - اقتصادی با انگیزش تحصیلی: نقش واسطه ای خودناتوان سازی مورد غفلت واقع شده است.

    هدف

    الگوی مدل روابط بین تنظیم شناختی هیجان، پایگاه اجتماعی - اقتصادی با انگیزش تحصیلی با نقش واسطه ای خودناتون سازی در بین دانش آموزان بود.

    روش

    پژوهش از نوع همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه منطقه 2 شهر تهران بود. که 270 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند ابزار پزوهش عبارتند از: پرسشنامه تنظیم شناختی هیجانی گارنفسکی و کرایچ (2006)، مقیاس انگیزش تحصیلی (AMS) وارلند و همکاران (1992؛ به نقل از یوسفی و همکاران، 1388)، پرسشنامه خودناتوان سازی تحصیلی (ASHS) شوینگر و استینسمر پلستر (2011) و پرسشنامه پایگاه اقتصادی اجتماعی تیمز (1995 تا 2007). داده ها با استفاده از شاخص های چولگی و کشیدگی بررسی شده و همبستگی بین متغیرهای مدل با ماتریس همبستگی تحلیل شد.

    یافته ها

    تنظیم شناختی هیجان سازگار بر روی خودناتوان سازی اثر منفی و بر روی پایگاه اقتصادی - اجتماعی اثر مثبت دارد، تنظیم شناختی ناسازگار نیز بر روی خودناتوان سازی اثر مثبت و بر روی پایگاه اقتصادی - اجتماعی اثر معنی داری ندارد، همچنین خودناتوان سازی بر روی انگیزش درونی اثر منفی و بر روی انگیزش بیرونی و بی انگیزشی اثر مثبتی دارد، پایگاه اقتصادی - اجتماعی نیز اثرمنفی بر روی خودناتوان سازی دارد (0/05 <P)،

    نتیجه گیری

    خودناتوان سازی در روابط بین تنظیم شناختی هیجان، پایگاه اجتماعی - اقتصادی و انگیزش تحصیلی نقش واسطه را دارد، در حالت کلی یافته ها نشان دادند که مدل ارایه شده در مطالعه حاضر با نتایج آزمون مدل برازش مناسبی دارد و می تواند در تحقیقات مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، پایگاه اجتماعی - اقتصادی، انگیزش تحصیلی، خودناتون سازی، دانش آموزان
  • شایا عمادی، مالک میرهاشمی*، حسن پاشا شریفی صفحات 1011-1022
    زمینه

    مطالعات متعددی به بررسی علل دلزدگی زناشویی  و هیجان خواهی، کمال گرایی ، راهبردهای تنظیم هیجان و تاب آوری زوجین پرداخته اند. اما پژوهش پیرامون تدوین مدل ساختاری برای پیش بینی دلزدگی زناشویی بر اساس هیجان خواهی، کمال گرایی و راهبردهای تنظیم هیجان با میانجی گری تاب آوری در زنان متاهل  مغفول مانده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل دلزدگی زناشویی زنان متاهل بر اساس متغیرهای هیجان خواهی، کمال گرایی و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان با میانجی گری تاب آوری انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع تحقیقات همبستگی با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری بود که 256 زن متاهل دانشجو از واحدهای مختلف دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران در سال تحصیلی 97-1396 در آن شرکت داشتند. گروه نمونه به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شد. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش، از مقیاس دلزدگی زناشویی (پاینز، 1996)، هیجان خواهی (زاکرمن، 1971)، کمال گرایی (هیل و همکاران، 2004)، تنظیم شناختی هیجان (گرانفسکی و همکاران، 2000) و تاب آوری (کانر و دیویدسون، 2003) استفاده شد و داده ها با استفاده از آزمون های مدل ساختاری و تحلیل مسیر تحلیل شد.

    یافته ها

    میزان واریانس تبیین شده متغیر درون زای اصلی مدل یعنی دلزدگی زناشویی از طریق پنج متغیر برابر 0/32 است؛ یعنی حدود 32 درصد از واریانس متغیر وابسته اصلی توسط متغیرهای مدل تبیین می شود و 68 درصد از واریانس آن به متغیرهای خارج از مدل مربوط می شود. هیجان خواهی و مکانیسم های تنظیم شناختی سازش یافته و سازش نایافته هیجان، با دلزدگی زناشویی زنان رابطه مستقیم معنادار دارند (0/001 ≥P). رابطه ای میان کمال گرایی با دلزدگی زناشویی و تاب آوری زنان متاهل به دست نیامد. تاب آوری با دلزدگی زناشویی زنان رابطه منفی معنادار دارد (0/001 ≥P). نتایج ارزیابی شاخص های برازش نشان داد که مدل نهایی پژوهش به صورت قابل قبولی با داده های جمع آوری شده برازش دارد و مدل مفهومی تحقیق تایید می شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به ارتباط هیجان خواهی، راهبردهای تنظیم هیجان و تاب آوری با دلزدگی زناشویی، می توان گفت که سرمایه گذاری برای بهبود هیجان خواهی، راهبردهای تنظیم هیجان و تاب آوری زنان متاهل می تواند باعث کیفیت زندگی زناشویی زنان را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: دلزدگی زناشویی، هیجان خواهی، کمال گرایی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، تاب آوری
  • کریم کریمی آرا، شاپور بهیان*، اصغر محمدی صفحات 1023-1030
    زمینه

    مطالعات متعددی  پیرامون سرمایه اجتماعی و ساختار قدرت خانواده انجام شده است، اما پیرامون رابطه  سرمایه اجتماعی خانواده با ساختار قدرت شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    بررسی رابطه سرمایه اجتماعی خانواده با ساختار قدرت (مورد مطالعه شهر خرم آباد) بود.

    روش

    پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش زنان 53-17 ساله ساکن در شهر خرم آباد بود. تعداد 384 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارتند از: پرسشنامه سرمایه اجتماعی غفاری و اونق (1385) و پرسشنامه ساختار قدرت در خانواده مهدوی و صبوری خسرو شاهی (1382). تحلیل داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی دو متغیره و تحلیل رگرسیون چند متغیره انجام شد.

    یافته ها

    بین ابعاد سرمایه اجتماعی با ابعاد ساختار قدرت در خانواده رابطه معنادار و مثبت وجود دارد (0/05 <P). همچنین بین سرمایه اجتماعی بیرونی، سرمایه اجتماعی درونی و سرمایه اجتماعی ارتباطی رابطه معنادار و مثبت وجود دارد (0/05 <P).

    نتیجه گیری

    می توان با سرمایه اجتماعی بیرونی ساختار قدرت را پیش بینی کرد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، خانواده، ساختار قدرت
  • لیلا شکری*، فاطمه مهری نیا صفحات 1031-1040
    زمینه

    مطالعات متعددی به بررسی اثر بخشی آموزش خودمتمایز سازی و بررسی انعطاف پذیری روانشناختی مادران دارای کودک مبتلا به اختلال کم توجهی پرداخته اند. اما پژوهش پیرامون اثربخشی آموزش خودمتمایزسازی بر انعطاف پذیری روانشناختی و احساس گرفتاری مادران دارای کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی و فزون کنشی مغفول مانده است.

    هدف

    بر این اساس پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش خودمتمایزسازی بر انعطاف پذیری روانشناختی و احساس گرفتاری مادران دارای کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی و فزون کنشی انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری شامل مادران دارای کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی و فزون کنشی شهر اهواز در سال تحصیلی 1397 بود. نمونه شامل 30 نفر از مادران دارای کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی و فزون کنشی بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه، جایگزین شدند (هر گروه 15 نفر). گروه آزمایش، آموزش خودمتمایزسازی (کاظمیان و اسمعیلی، 1391) را طی ده جلسه دریافت کردند و گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های انعطاف پذیری روانشناختی (دنیس و واندروال، 2010)، احساس گرفتاری (گیلبرت و آلان، 1998) و پرسشنامه کانرز معلمان (بروک و کلینتون، 2007) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های آماری از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر، استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش خودمتمایزسازی بر انعطاف پذیری روانشناختی و احساس گرفتاری مادران دارای کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی و فزون کنشی تاثیر معناداری داشته است (0/001 p<). علاوه بر این نتایج نشان داد که این آموزش توانسته تاثیر خود را در زمان نیز به شکل معناداری حفظ نماید (0/01p<).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که آموزش خودمتمایزسازی با بهره گیری از فنون اجتماعی و هیجانی می تواند انعطاف پذیری روانشناختی و احساس گرفتاری مادران دارای کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی و فزون کنشی را تحت تاثیر قرار دهد. بر این اساس آموزش خودمتمایزسازی می تواند به عنوان روشی کارآ، جهت بهبود انعطاف پذیری روانشناختی و کاهش احساس گرفتاری مادران دارای کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی و فزون کنشی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش خودمتمایزسازی، انعطاف پذیری روانشناختی، احساس گرفتاری، اختلال کم توجهی و فزون کنشی
  • ناهید کرمانی، معصومه توکلی، معصومه فردی، مژگان فریدون نژاد، کاظم بنی هاشم* صفحات 1041-1048
    زمینه

    پژوهش ها به بررسی نقش خلاقیت و یادگیری سازمانی و عوامل موثر بر اضطراب اجتماعی پرداخته اند. اما  پیرامون نقش خلاقیت در یادگیری سازمانی و اضطراب اجتماعی معلمان شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    این پژوهش با هدف مطالعه نقش خلاقیت در یادگیری سازمانی و اضطراب اجتماعی انجام شده است.

    روش

    این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی با رویکرد مدل ساختاری می باشد که از روش همبستگی به عنوان روش تحقیق استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان و معلمان سازمان آموزش و پرورش شهرستان مشکین شهر بود که به تعداد 274 نفر به عنوان شرکت کنندگان تحقیق انتخاب شدند که برای نمونه گیری از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه خلاقیت عابدی (1372)، پرسشنامه یادگیری سازمانی توی فام و اسوایرسزک (2006) و پرسشنامه اضطراب اجتماعی کانور و همکاران (2000) می باشد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که خلاقیت بر یادگیری سازمانی و اضطراب اجتماعی تاثیر دارد (0/005 ≥p)؛ بدین معنی که خلاقیت 77 درصد از بار عاملی مربوط به یادگیری سازمانی و 73 درصد از بار عاملی مربوط به اضطراب اجتماعی را گزارش می کند.

    نتیجه گیری

    خلاقیت عنصری مهم در تبیین اضطراب اجتماعی و یادگیری سازمانی معلمان تلقی می شود و می توان از خلاقیت به عنوان عامل پیش بینی کننده یادگیری سازمانی و اضطراب اجتماعی معلمان نام برد.

    کلیدواژگان: خلاقیت، یادگیری سازمانی، اضطراب اجتماعی، معلمان
|
  • Fatemeh Rabiee, Nima Ghorbani*, Leili Panaghi Pages 925-934
    Background

    Numerous studies have examined the relationship between defense mechanisms and the state of physical and mental health. But there is research on the relationship between emotional suppression and self-control and symptoms of the disease.

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the relationship between repression and self-control and the symptoms of disease and their distinctions.

    Method

    The research method was descriptive and correlational. The statistical population of this study was telegram users in fall 1396 who lived in Tehran. The sample was 250 participants (145 females and 105 males) that completed the Weinberger Adjustment Inventory (1990), Bakerchr('39')s Emotional Processing Scale (2010), Tangney Self-Control (2004), and Bartonechr('39')s Symptom Checklist (1989) based on convenience sampling method. Data was analysis via Pierson correlation and multivariate regression.

    Results

    The results showed that the symptoms of the disease are negatively related to Restraint, Repressive Defensiveness, and Self-Control, and positively correlated with Distress, Suppression, Unregulated Emotions, Impoverished Emotional Experience, Signs of Unprocessed Emotions, and avoidance (P<0.01). The three subscales of Impoverished Emotional Experience, Signs of Unprocessed Emotions, and Distress have the predictive power of disease symptoms (P< 0/01).

    Conclusions

    The results of this study confirmed the relationship between disturbance in emotional processing and symptoms of disease and the role of Repression and Self-Control were discussed with regard to their semantic structure. Positive correlation between restraint, defensiveness, self-control and symptoms of disease imply that it is impossible to discriminate repression and self-control merely based on self-report scales.

    Keywords: Repression, emotional processing, self-control, symptoms
  • Saeed Pournaghash Tehrani*, Zahra Hosseinzadeh, Hadi Bahrami Ehsan Pages 935-944
    Background

    Numerous studies have predicted depression, anxiety, stress, and personality traits in drug addicts. But predicting nicotine dependence based on depression, anxiety and stress; The study of the effect of adjusting the dimensions of personality has been neglected.

    Aims

    To explain nicotine dependence based on the role of anxiety, depression and stress, and to assess the moderating effect of personality dimensions.

    Method

    This was a descriptive cross-sectional study. The statistical population consisted of male students of Tehran University in 2019, among whom 5 were selected as available and were studied in two groups of smoker and nonsmoker. Measurement tools were: Nicotine Dependence Syndrome Scale (NDSS) (Schiffman et al., 2004), Depression, Anxiety and Stress Questionnaire (DASS-21) (Lovebound, 1995), and the Cloninger Nature and Character Inventory (TCI-56). (Cloninger, 1987). Data were analyzed using multivariate analysis of variance and logistic regression analysis.

    Results

    The mediating effect of personality dimensions was significant (p <0.001). The difference in stress between the two groups was moderated by the personality components of self-efficacy, perseverance, and avoidance, and the difference in depression with self-esteem and reward; and the difference in anxiety with self-efficacy was significant (p< 0/001).

    Conclusions

    Those with low self-efficacy, perseverance, and avoidance personality traits tend to be more dependent on smoking than others.

    Keywords: Nicotine dependence, personality, anxiety, depression, stress
  • Javad Seyyedjafari*, Ahmad Borjali, Shahin Sherafati, Mahdi Panahi, Tajmah Dehnashi, Saedeh Oboodyat Pages 945-956
    Background

    Numerous studies have examined the effectiveness of treatment based on compassion, resilience, and life expectancy. But research that examines the effectiveness of compassion-focused therapy on resilience and life expectancy in people with type 2 diabetes has been overlooked.

    Aims

    To determine the effectiveness of compassion-focused therapy on resilience and life expectancy in people with type 2 diabetes.

    Method

    The research was semi-experimental with pre-test, post-test and control group design. The statistical population in this study consisted of all patients with type 2 diabetes who had referred to Ravan Yar Counseling Center in 2019. The sample size of the present study included 30 people, 15 of whom were in the experimental group and 15 in the control group with the available sampling method. The tool used was Gilbertchr('39')s (2014) treatment plan, Schneiderchr('39')s Hope Scale (1991), and Connor-Davidsonchr('39')s Resilience Scale (2003). Data were analyzed by multivariate analysis of covariance.

    Results

    Compassion-focused therapy had a significant effect on resilience and life expectancy in people with type 2 diabetes (p< 0/05).

    Conclusions

    Patients who participated in compassionate therapy sessions were more resilient and more hopeful for life.

    Keywords: Compassion-focused therapy, resilience, life expectancy, type 2 diabetes
  • Mehdi Imani*, Maryam Dehghan Pages 957-966
    Background

    Numerous studies have examined defensive styles, emotional failure, and maladaptive schemas, and the relationship between these variables, but a study that compares defensive styles, emotional disharmony, and maladaptive schemas in people with asthma and normal people is neglected. remained.

    Aims

    To compare defensive styles, emotional inadequacies, and maladaptive schemas in people with asthma and normal individuals.

    Method

    The present study was causal-comparative. The statistical population of the present study was all people with asthma who had referred to Razi and occupational medicine clinics in Yazd in the spring and summer of 1398, as well as people working in clinics and family members of people with asthma. 100 people with asthma and 100 normal people aged 38 to 62 years were selected as available and targeted sampling. Research tools include the Andros et al. (1993) Defensive Styles Questionnaire, the Toronto Emotional Disappointment Scale (1994), and the Young Project Schedule (1998). Data analysis was performed using multivariate analysis of variance.

    Results

    There is a significant difference between people with asthma and normal people in undeveloped defensive style, emotional failure and maladaptive schema (p< 0/01).

    Conclusions

    Untreated defensive style, emotional distress and maladaptive schemas increase the risk of developing asthma.

    Keywords: Defense styles, alexithymia, maladaptive schema, asthma
  • Tayebe Moosavi, Reza Pour Hosain*, Mohammad Ali Besharat, Masoud Gholamali Lavasani Pages 969-980
    Background

    Numerous studies have predicted cancer adaptation and study of attachment styles, hardiness, and social support in cancer patients. But research that predicts cancer adaptation in the family environment based on attachment styles, hardiness and social support has been overlooked.

    Aims

    To predict cancer adaptation in the family environment based on attachment styles, hardiness, and social support.

    Method

    The research was descriptive-correlational. The statistical population of the study was all men and women aged 18-68 with cancer referred to the oncology clinic in 2017-2018 in Isfahan. A total of 203 cancer patients who underwent medical treatment and chemotherapy were purposefully selected. The istruments of this research were: Hazen and Shavar Attachment Styles Questionnaires (1987), Hardiness Questionnaire (Barton, Ursano, Wright and Ingramham, 1989), Social Support Questionnaire (Zimet and Dalhem, 1988) and Psychosocial Adaptation Questionnaire with diseases (Derogatis and Derogatis, 1990). Data analysis was performed using Pearson correlation coefficients and hierarchical regression analyzes.

    Results

    Adaptability to cancer in the family environment can be predicted by the variables of hardiness, attachment styles and social support, and hardinees, secure attachment style and social support in adaptation with cancer had a positive and significant correlation (P< 0/05).

    Conclusions

    Hardiness, secure attachment, and social support were important sources of cancer adaptation in the family environment.

    Keywords: Cancer adaptation, hardiness, attachment styles, social support
  • Ali Mohammadzadeh*, Akbar Rezaei, Lida Rostami Pages 981-990
    Background

    Numerous studies have examined paranoid, schizotypal, social anxiety, and social problem-solving traits, but research that examines the relationship between paranoid and schizotypal traits with social anxiety and social problem-solving among students has been neglected.

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the relationship between paranoid and schizotypal traits with social anxiety and social problem solving among students.

    Method

    The research method was correlation. In this study 387 students of Payam Noor University of Tabriz were selected by stratified random sampling. Research questionnaires included the Paranoid Scales of Green et al. (2008); Schizotypy Claridge and Brooks (1984); Druzila et al. (2002) problem solving ability; Data were analyzed using Pearson correlation test and multiple regression.

    Results

    The results showed a significant negative relationship between schizotypal traits with logical problem solving and paranoid traits with positive orientation and logical problem solving (P< 0/01). Also, paranoid and schizotypal traits had a significant positive relationship with negative orientation, arousal style, avoidant style and social anxiety components (P< 0/01). Concurrent regression results showed that predictors of social anxiety and social problem solving predict 46% and 17% variance of paranoid and schizotypal traits, respectively.

    Conclusions

    Paranoid and schizotypal traits can predict social anxiety.

    Keywords: Paranoid, schizotypy, social anxiety, social problem solving
  • Mitra Asgari Germi, Biyok Tajeri*, Tahmores Aghajani Pages 991-998
    Background

    Numerous studies have been conducted on the psychological problems and communication skills of people with pets, but research that compares happiness, mental health, and communication skills in people with and without pets has been neglected.

    Aims

    The purpose of this study was to compare happiness, mental health and communication skills in individuals with and without pets.

    Method

    The study was descriptive and causal-comparative. From the statistical population of all the pet and non-pet individuals in Tehran, 180 individuals were selected through available sampling. Research questionnaires including Argyle & Martin Happiness Questionnaire (1989), Goldberg General Mental Health Questionnaire (1972) and Bartone Communication Skills (1999) were distributed among the study samples and data were analyzed using independent t-test and analysis of variance Were analyzed.

    Results

    Significant differences were observed between the pet group and the pet group in the variables of happiness, mental health, and communication skills. (p≤ 0/001).

    Conclusions

    People who live without a pet have better happiness, mental health, and communication skills than people living with a pet.

    Keywords: Happiness, mental health, communication skills, people have pet
  • Aghdas Mousavi, Fariborz Dargaj*, Khadijeh Abu Al-Moali Al-Husseini Pages 999-1010
    Background

    Researchers have investigated the relationship between the effect of emotional self-regulation with academic motivation, but the causal model of the relationship between cognitive emotion regulation, socioeconomic status with academic motivation: the mediating role of self-disability has been neglected.

    Aims

    of the model was to model the relationships between cognitive emotion regulation, socioeconomic status, and academic motivation with the mediating role of self-expression among students.

    Method

    The research was correlation and structural equation modeling. The statistical population consisted of all female high school students in district 2 of Tehran. The sample consisted of 270 individuals who were selected by simple random cluster sampling. 2009), Schwinger & Steinmeister Plasterer (ASHS) Academic Self-Disability Questionnaire (2011) and the Social Economic Database Questionnaire (1995-2007). Data were analyzed using skewness and elongation indices and correlation between model variables with correlation matrix.

    Results

    Cognitive emotion regulation adjustment had a negative effect on self-handicapping and had a positive effect on socioeconomic status. It has a negative effect on intrinsic motivation and a positive effect on extrinsic and extrinsic motivation, and socioeconomic status has a negative effect on self-disability (P< 0/05).

    Conclusions

    Self-disability in the relationship between cognitive emotion regulation, social base - Economic and academic motivation play a mediating role, in general the findings show that fashion The model presented in this study fits well with the model test results and can be used in research.

    Keywords: Cognitive emotion regulation, socioeconomic status, academic motivation, self-mutilation, students
  • Shaya Emadi, Malek Mirhashemi*, Hassan Pasha Sharifi Pages 1011-1022
    Background

    Numerous studies have examined the causes of marital boredom and excitement, perfectionism, emotion regulation strategies, and couple resilience. However, research on the development of a structural model for predicting marital boredom based on excitement, perfectionism, and emotion regulation strategies has been neglected through the mediation of resilience in married women.

    Aims

    aim of this study was to provide a couple burnout model of married women based on variables of sensation seeking, perfectionism and emotion regulation strategies with resiliency mediation.

    Method

    This research was kind of modeling and path analysis, in which 256 married female students of different Islamic Azad University Branches of Tehran participated in the academic year of 2017-2018. The experimental group was selected through multi-stage random sampling. collect data associated with the subject, Couple Burnout (Pines, 1996), Sensation Seeking (Zuckerman, 1971), Perfectionism (Hill, 2004), Cognitive Emotion Regulation (Garnefski, 2000) and Resilience Scale (Connor-Davidson, 2003) were used and Data were analyzed using structural model tests and path analysis.

    Results

    This means that the relationships of these variables can be better examined through the present study model. The degree of variance explained by the main endogenous variable of the model, the couple burnout, through five variables is equal to 0/32. approximately 32% of the variance of the main dependent variable is explained by the model variables, and 68% of its variance is related to external variables of the model. Sensation seeking and adaptive and cognitive emotion regulation mechanisms have a direct relationship with couple burnout of women (p≤ 0/0/001). There was no relationship between perfectionism with couple burnout and resiliency of married women. Resiliency has a significant negative relationship with couple burnout of women(p≤ 0/0/001). the results of evaluating fitness indexes indicated that the final model of the research fitted with the collected data in acceptable manner and conceptual model of the research is confirmed.

    Conclusions

    Given the relationship between emotion seeking, emotion regulation strategies, and resilience with marital disgust, it can be said that investing in improving emotion seeking, emotion regulation strategies, and resilience of married women can improve womenchr('39')s marital quality of life. Increase

    Keywords: Couple burnout, sensation seeking, perfectionism, emotion regulation strategies, resiliency
  • Karim Karimiara, Shapoor Behjan*, Adghar Mohamadi Pages 1023-1030
    Background

    Numerous studies have been conducted on the social capital and structure of family power, but there is a study of the relationship between family social capital and the power structure of the research gap.

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the relationship between family social capital and power structure (Khorramabad city).

    Method

    This was a correlational study. The statistical population of this study was 17-13 year old women living in Khorramabad city. A sample of 384 was selected by stage cluster sampling. The research tools are: Gafari & Awagh Social Capital Questionnaire (2006) and Power Structure Questionnaire in Mahdavi and Sabouri Family of Khosrow Shahi (2003). Data were analyzed using two-way correlation coefficient and multivariate regression analysis.

    Results

    There was a significant and positive relationship between dimensions of social capital and dimensions of power structure in the family (P< 0/05). There was also a significant positive relationship between external social capital, internal social capital and social capital (P< 0/05).

    Conclusions

    can predict the structure of power with external social capital.

    Keywords: Social capital, family, power structure
  • Leila Shokri*, Fatemeh Mehri Nia Pages 1031-1040
    Background

    Numerous studies have examined the effectiveness of self-differentiation training and the psychological flexibility of mothers with children with attention deficit hyperactivity disorder. However, research on the effectiveness of self-differentiation training on psychological resilience and the feeling of distress of mothers with children with attention deficit hyperactivity disorder has been neglected.

    Aims

    Therefore the present study was conducted aiming to determine effectiveness of teaching self-differentiation on psychological resilience and feeling entrapment in the mothers of the children with ADHD.

    Method

    It was a quasi-experimental study with pretest, posttest, control group and two-month follow-up period design. The statistical population included mothers of the children with ADHD in the city of Ahvaz in academic year 2018. The samples included 30 mothers of the children with ADHD who were purposefully selected and randomly replaced into experimental and control groups (each group of 15). The experimental group received teaching self-differentiation (Kazemian and Smaeili, 2012) during ten sessions while the control groups didn’t receive any intervention. Psychological resilience questionnaire (Denis and Vanderwal, 2010), feeling entrapment (Gilbert and Alan, 1998). Teachers’ Conners questionnaire (Brook and Clinton, 2007) were used. Repeated measurement ANOVA test was applied in order to statically analyze the data.

    Results

    The results showed that teaching self-differentiation has significantly influenced psychological resilience and feeling entrapment in the mothers of the children with ADHD (p< 0/001). Furthermore, the results showed that this teaching was able to significantly maintain its effect in time (p< 0/001).

    Conclusions

    According to the findings of the present study it can be concluded that teaching self-differentiation using social and emotional techniques can influence psychological resilience and feeling entrapment in the mothers of the children with ADHD. Therefore teaching self-differentiation can be applied as an efficient method in order to improve psychological resilience and decrease feeling entrapment in the mothers of the children with ADHD.

    Keywords: Teaching self-differentiation, psychological resilience, feeling entrapment, ADHD
  • Nahid Kermani, Masoumeh Tavakkoli, Masoumeh Fardi, Mozhgan Fereydounnezhad, Kazem Banihashem* Pages 1041-1048
    Background

    Research has examined the role of creativity and organizational learning and the factors affecting social anxiety. But there is a research gap between the role of creativity in organizational learning and the social anxiety of teachers.

    Aims

    This study was conducted to study the role of creativity in organizational learning and social anxiety of teachers.

    Method

    This research is a kind of applied research with structural model approach that used correlation method as the research method. The statistical population of this study consisted of all teachers of MeshkinShahr County Education Organization in which 274 participants were selected as the research participants and random sampling method was used to select participants. Data collection tools included Abedi Creativity Questionnaire (1993), Pham & Swierczek Organizational Learning Questionnaire (2006) and Connor et al Social Anxiety Questionnaire (2000). Structural equation method and Pearson correlation coefficient were used to analyze the data.

    Result

    The results of data analysis showed that creativity had an effect on organizational learning and social anxiety (p≤ 0/005); It means that creativity can explain 77 percent factor load of organizational learning and 73 percent factor load of social anxiety of teachers.

    Conclusions

    Creativity is an important factor in explaining social anxiety and organizational learning of teachers. So that, creativity can be considered as a predictor factor of teachers’ social anxiety and organizational learning.

    Keywords: Creativity, organizational learning, social anxiety, teachers